Виж как БЪРЗО и ЛЕСНО да избираш „ПРАВИЛНИТЕ“ книги за твоето дете!

Възрастните често са изправени пред трудността да изберат правилния детски подарък, защото искат най-доброто за децата си и трябва да решат дали да подарят „поредната вещ“, така желана от детето, но която бързо ще омръзне или стойностен подарък, който ще им остави своя „отпечатък“, ще им даде нови знания и умения.

Сред този вид стойностни подаръци се нареждат пъзели, книги и други образователни игри. Но днес, както се разбира от заглавието, ще си говорим за книги. Любовта към книгите, както към всяко друго нещо, се „събужда“ най-лесно в ранна детска възраст. Затова е важно избраните книги за децата не само да събудят любовта им към четенето, но и да я поддържат, защото дори и една „НЕправилна“ може да ги накара да не искат и да чуят повече за книги като част от предпочитаните от тях ежедневни дейности.

И, говорейки си за „правилни“ и „неправилни“ книги, ето няколко съвета как възрастните могат да помогнат на децата да открият книгитакива, които не са „твърде трудни“, но и не са „твърде лесни“, а вместо това са „точно подходящи“? “.Ето няколко съвета.

Правилото на 5-те пръста.

Съществува едно известно правило и то е правилото на 5-те пръста. Подходящо е за прилагане както за децата, така и за възрастните.
Ето някои от точките, върху които всеки възрастен е добре да помисли, особено когато избира книга за дете, а дори и за себе си или за приятел, например.

• Книгата да допада на детето (читателя).
• Да прочете втора страница.
• Да вдигне по един пръст за всяка дума, в чието значение подаряващия не е сигурен или не знае.
• Ако има пет или повече думи, които не знае, добре е да избере по-лесна книга.

Ако първите страници не са достатъчни, за да се добие представа, добре е правилото за петте пръста да бъде приложено и на други страници (поне две).

Избор подходяща книга за дете.
Прочитане на две или три страници от книгата и задаване на следните въпроси:
• Ще бъде ли лесна и забавна за четене тази книга?
• Лесно ли се разбира това, което се чете?
• Повечето думи от текста с познато значение ли са?
• При четене на глас текстът може ли да бъде прочетен гладко?
• Темата на книгата достатъчно интересна и актуална ли е спрямо възрастта и ежедневието на детето?
Ако повечето от отговорите ви са „ДА“, това ще бъде лесна книга за самостоятелно четене.

Съвети за четене на книга, заедно с дете.


Когато детето не може да прочете дадена дума, възрастният е добре да помисли как да помогне на детето. Дали ще е с обяснение на думата, заместването ѝ с по-лесна или дори асоциация със звук или позната картина би било добра алтернатива.
Когато възрастен или дете чете твърде трудна за него книга, той често пропуска важни части и моменти от нея. Ако има книга, която родителят много иска детето му да прочете, но би била трудна за възприемане, нашият съвет е малко да се изчака. Детето ще се забавлява много повече с книга, която е не само интересна, но и лесна за четене.


Според нас книгите-игри са прекрасен начин детето да може да прочете дадена книга, било то само или с помощта на родител. И най-важното – това ще е интересен за него начин. Както знаем, децата имат богато въображение и обичат да се превъплъщават в различни роли или герои, а книгата-игра ще им предостави точно тази възможност.

Повече информация за това какво представляват книгите-игри, може да бъде намерена тук: https://historicalgame.bg/2021/03/26/kakvo-e-kniga-igra-i-kak-se-igrae/

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *