Бързото развитие на мобилните технологии ги прави все по-достъпни, дори за най-малките, а в месеците на социално дистанциране, заради пандемията от Covid-19, животът на всички преминава все по-често пред екрана на компютъра или телефона. Вече не само работим пред компютъра, но дори и децата прекарват онлайн своите училищни уроци.

Независимо от формата на книгите-игри – хартиен или дигитален – целите са едни и същи, защото при тях е най-важен урокът, който ще придадат на читателя, а не формата, под която това ще се случи.

Книгите-игри обикновено проследяват история, която не се чете в последователни страници. Изборите в книгите-игри наподобяват тези в живота, защото всеки избор на читателя може да доведе до различна развръзка, опитност и уроци.

Основната разлика между книги и книги-игри е, че при вторите всеки читател има уникалната възможност  да избира различни „пътища“, по които ще поемат главните герои или да предопределя разгръщането на историята, както се случва в игрите.

Предполага се, че едно от първите издания, което се доближава до понятието „книга-игра“ е романът „Помислете за последствията!“ от Дорис Уебстър и Мери Олдън Хопкинс, който е публикуван в САЩ през 1930 г. и дава възможност за различни стечения на обстоятелствата в книгата, съобразени с предпочитанията на читателя.

През 1941 г. възможността историите да протичат по различен начин е приложена и от Хорхе Луис Борхес, който създава няколко разказа, наподобяващи лабиринт и даващи възможност на всеки един читател сам да предопределя как ще завърши неговата история.

През 90-те години има бум на книгите-игри и в България. „Огнена пустиня“, издадена през 1992 г., е първата книга-игра на български език, чиито автор е Любомир Николов. Следващите му произведения са публикувани под псевдонима Колин Уолъмбъри. „Замъкът на таласъмите“, чийто автор отново е Любомир Николов, бързо се превръща в знаково издание и поставя основите, върху които жанрът изгражда своята популярност през следващите години в България. В страната се издават и много преводни книги-игри и поредици.

Впоследствие се появяват и други български автори, които бързо придобиват популярност със своите псевдоними – Майкъл Майндкрайм, Робърт Блонд, Ейдриън Уейн, Джордж М. Джордж, Върджил Дриймънд и др. Постепенно всеки от тях обособява собствен стил на писане и системи за игра.

През 1994 г. са публикувани пет броя на списание „Мегаигри“, а през 1995 г. започва да излиза списание „Мегаигра“, чийто последен 14-и брой е публикуван през 1998 г. В тях издателите комбинират разкази-игри със статии и конкурси.

Десетилетие след като публикуването на книгите-игри в България e преустановено, през март 2011 г. излиза дебютната книга-игра на Ал Торо. Няколко месеца след това излиза и книга-игра на автора от 90-те Ейдриън Уейн.

През декември 2012 г. излиза първия по рода си сборник с книги-игри, в които са публикувани три книги-игри.
През 2013 година е основано издателство, специализирано в издаването на книги-игри: Сдружение „КНИГИ-ИГРИ“. Учредена е наградата Златна никса, връчвана от общността на книгите-игри на най-добрата книга-игра излязла през предходната година.

Въпреки че 2020-та беше особена година в световен план и хората бяха изправени пред редица предизвикателства, тя беше изключително успешна за жанра на книгите-игри. Доста автори създадоха книги-игри на български език, а други произведения бяха преведени от различни чужди езици.
Ето и някои от по-популярните сред тях:

„Тайната на алрисите“ от  Емануел Керо е обявена за най-добрата книга-игра във Франция за 2011 г., а през 2020 бива издадена и на български език. Целият свят в книгата-игра е обвит от смъртоносна мъгла, а човечеството намира спасение сред планинските върхове, но там трябва да се защитава от стриксите – ужасяващи създания, които обитават мъглата. Наблягайки на развитието на науката и технологиите, хората създават летящи кораби, които да осъществяват връзката между добре защитени градове, а експедициите, целящи разкриването на причината за мъглата, стават все повече и по-начесто. В този свят читателят потегля на експедиция до родния си град – Вермонт. Последната експедиция, изпратена там, за да проучи руините на древна цивилизация, изчезва безследно. Задачата на читателят е не само да я намери, но и да продължи проучването на руините. Освен различни проучвания, в книгата-игра има и сражения, които ще определят живота не само на читателя, но и на неговите спътници. сражаваш, както за своя живот, така и за този на твоите спътници. (Линк към книгата-игра: https://knigi-igri.bg/shop/Тайната-на-алрисите-р275792174 )

През 2020 г. излезе и книга-игра „Асверг. Из хрониките за кан Крум“ с автор Ангалот Енминас. В нея читателят се пренася в едно отминало, но помнещо се и до днес време, а именно  периода на управлението на кан Крум и Първото българско царство. В книгата-игра читателят влиза в ролята на Асверг, измислен персонаж, част от войската на кан Крум. Владетелят може да му поставя задачи, да го изпраща на мисии, а според решенията, които взима читателя, може да участва в създаването на първите писани закони в България или пък да се бие рамо до рамо с едни от най-добрите боици и стратези за представеното време, например в Битката при Върбишки проход. Читателят в тази книга-игра е поставен пред предизвикателствата да взима смели, но добре обмислени решения, а натрупаните знания и умения и възможността да закупува коне, облекло и боеприпаси, могат да му помогнат по пътя на създаването на една велика история. (Линк към книгата-игра: https://historicalgame.bg/ и https://knigi-igri.bg/shop/Асверг-Из-хрониките-на-кан-Крум-p275900226)

“Тервел. Роденият да побеждава“ е още една книга-игра в жанр История, автор на която е Димитър Петров. В нея читателят ще се потопи в отминала епоха, изпълнена с предизвикателства и опасности, но и с героизъм и велики дела. Едновременно с това ще се забавлява, влизайки в „обувките“ на един от най-значимите български владетели. В края на живота на Аспарух трябва да се опази неговото наследство, а това е бреме, което лежи върху плещите на сина му. Дали ще се справи новият владетел Тервел с изпитанията, които го очакват или след смъртта на Аспарух ще настъпи краят на рода Дуло, зависи изцяло от читателя! (Линк към книгата-игра: https://bulgarianhistory.shop/product/tervel-rodeniyat-da-pobezhdava-kniga-igra-/4/283 )

“Невероятните приключения на Кечи и Българ” е хумористична книга-игра на автора и аниматор Неделчо Богданов. В нея читателят ще бъде потопен в незабравимо приключение, изпълнено с премеждия, тайни и забавни случки. Кечи и Българ ще пропътуват през времето, за да създадат най-великия български влог в „YouTube“. Изцяло от читателят зависи дали мисията на героите ще бъде успешна. В книгата-игра има и изключително много илюстрации – над 100! (Линк към книгата-игра: https://knigi-igri.bg/shop/Невероятните-приключения-на-Кечи-и-Българ-p275802455 )

„Нощна смяна“ от Виктория Хенкокс е книга-игра в жанр Ужаси. В нея читателят е медицински работник и дава нощни дежурства в болницата, приемайки посетителите след 9 вечерта. Най-често това са пациенти с огнестрелни рани, счупени крайници или инфекции. Имало е нощи, в които цялата ѝ смяна е била голяма скука и и е прекарвала времето си в гледане на телевизия и очакване телефонът да звънне, с надеждата нещо да се случи. Но НЕЩОТО наистина може да се случи! Ще успее ли тя да оцелее от най-ужасния си кошмар? (Линк към книгата-игра: https://knigi-igri.bg/shop/Нощна-смяна-p275842420 )

Авторите на книги-игри запазват своя устрем и през 2021 година. През първото тримесечие има издадени няколко книги-игри, включително и комикс-игра, а тепърва предстои да разберем и за много нови издания.

Надяваме се скоростта, с която през 2020 година се пишеха, превеждаха и издаваха книги-игри, да се запази или защо не дори да се увеличи.

Recommended Posts

1 Comments


Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *